Chokladtårta

 

Fyller man 30 och har en svärmor som älskar att baka så kan man få en sådan här tårta till kalaset 🙂 Har sagt det många gånger men säger det igen, jag har två helt underbara svärdöttrar och idag firar vi Angelicas födelsedag.

Recept på tårtbotten finns i bloggen sedan tidigare men en tårta är ju så mycket mer än tårtbotten. Tårtan har två lager hallonmousse, ett lager med chokladmousse, spacklad med chokladsmörkräm och en choklad spegelglasyr. Råkade koka så mycket spegelglasyr, eller Mirror Glaze som det så fint heter, att det hade räckt till två tårtor.

Redan för en vecka sedan började jag förbereda tårtan då jag gjorde pion och blomblad i sockerpasta. Detta eftersom de måste torka ordentligt för att man ska kunna ha på en tårta.

 

Hallonmousse:
250 g frysta hallon
2 gelatinblad
2 äggulor
0,5 dl socker
5 dl laktosfri vispgrädde

  • Mixa hallon och sila bort kärnorna.
  • Koka upp i en kastrull.
  • Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  • Krama ur bladen och blanda ner i hallonen så att gelatinet smälter.
  • Låt svalna lite.
  • Vispa äggulorna och sockret fluffigt och blanda ner i hallonen.
  • Vispa grädden hårt och vänd ner lite i taget till hallonen.
  • Låt stå i kylen några timmar, helst över natten, innan man fyller tårtan.

 

Chokladmousse:
150 g mörk choklad
3 ägg
1 dl laktosfri vispgrädde

  • Smält choklad i mikro
  • Dela äggen i gulor och vitor.
  • Blanda ner äggulor i chokladen ett i taget.
  • Vispa vitorna till hårt skum.
  • Vispa grädden
  • Vänd ner äggvitor och grädde.
  • Ställ kallt att stelna.

 

Chokladsmörkräm:
150 g mjukt laktosfri smör
3 dl florsocker
ca 1 dl kakao
ca 0,5 dl kokhett vatten

  • Vispa smöret mjukt, sikta ner kakao och florsocker.
  • Vispa ihop lite och häll sedan hett vatten i blandningen.
  • Vispa ner vatten till önskad konsistens och vispa därefter ca en minut till för att smörkrämen ska vara luftig. Hellre lite för lös så att tårtan inte smular sönder när krämen bred över.

 

Choklad spegelglasyr:
12 gelatinblad
300 g laktosfri vispgrädde
500 g socker
200 g vatten
160 g glykossirap
160 g kakao

  • Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  • Koka upp vatten, socker och glykossirap till 104 grader.
  • Ta av från värmen och sikta ner kakao, rör ihop.
  • Koka upp grädde i en annan kastrull och häll över sockerblandningen.
  • Krama ur vattnet från gelatinbladen och lägg i en liten skål.
  • Häll lite av glasyren över gelatinblad och rör tills det smälter. Häll sedan det till övrig glasyren.
  • Låt glasyren svalna till ca 25-35 grader.
  • Häll glasyren genom en sil till en tillbringare, detta för att ta bort eventuella små kakao klumpar eller luftbubblor. Att ha glasyren i en kanna gör det lättare att hälla glasyren över tårtan.
  • 25 grader ger tjockare glasyr, 35 grader tunnare glasyr.

 

Dekorationer

  • 30 har jag spritsat av vitt choklad och penslat med silverpulver för att få lite glans.
  • Frystorkad hallon runt tårtan och på fatet.
  • Pion och blomblad handgjorda av sockerpasta.
  • Några stora silverpärlor.

vit/rosa pion som torkar i en muffinsform

 

 

2 comments / Add your comment below

Kommentera