Smörgåsrulltårta

 

Ett roligt alternativ till en ”vanlig” smörgåstårta är smörgåsrulltårta. Provbakade detta till vårt pepparkaksbak i december eftersom man inte hade tid att laga middag också mitt i julbaket. Insåg då att det behövdes mindre justeringar för att den skulle bli perfekt och idag var det dags att servera smörgåsrulltårtan igen… riktig gott men jag lyckades glömma citronskivorna när jag garnerade tårtan.

 

Recept för tårtbotten:

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
0,5 dl rapsolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk Fiberhusk
450 g Finax mjölmix

 

Fyllning:

6 ägg, hårdkokta och i små tärningar
4 dl créme fraiche
1 dl dill
räkor

 

Garnering:

Ärtskott
Dill
Räkor
Rökt lax
Citronskivor (som jag lyckades glömma)

 

  • Häll ljummet vatten i en degbunke, smula i jästen och vispa.
  • Vispa i olja, socker och Fiberhusk.
  • Låt svälla 5 minuter.
  • Väg mjölet och häll i bunken, arbeta degen med degkrokar under minst tre minuter, gärna längre.
  • Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper och försök få den så tunn som möljligt.
  • Grädda i 225 grader ca 7 minuter.
  • Låt svalna lite och vänd sedan rulltårtan över på ett nytt bakplåtspapper och dra av det gamla pappret, precis som med vanlig rulltårta.
  • När rulltårtan har kallnat, kantskär brödet samt tunna ut ifall den är tjockare på vissa ställen. Tänk på att den ska gå att rulla.
  • Bre över fyllningen, rulla och lägg rullen i kylen, helst över natten så den hinner safta till sig.
  • Garnera strax före servering.

Kommentera