Kokostoscakaka

Jag bakar så ofta favoriten chokladfudgekaka så kände att det var dags att bjuda familjen på något nytt. Resultatet blev mycket gott men nästa gång ska jag ta en riktigt långpanna som är lite större än formen jag gräddade denna kaka i eftersom jag tycker att kakan blev lite väl hög. Bitarna skulle vara snyggare om de var lite lägre men det är inget som påverkar smaken och det var ingen som klagade på att bitarna var för stora 🙂

 

Chokladkaka:
250 g laktosfritt smör
6 ägg
6 dl socker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
4 dl mjölmix

 

Kokostosca:
100 g laktosfritt smör
3,5 dl socker
2 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
400 g riven kokos

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa ägg och socker i en bunke.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i bunken.
  • Rör sist ner det smälta smöret.
  • Klä en stor ugnsform med bakplåtspapper, eller en långpanna. Häll i smeten och bre ut den.
  • Grädda ca 30 minuter.
  • Medan kakan är i ugnen, koka kokostosca i en kastrull.
  • Blanda smör, socker, grädde och sirap i en stor kastrull. Koka ca 5 minuter.
  • Tillsätt kokos och låt koka upp igen ca 1 minut.
  • Bre kokostosca över den nygräddade kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter, tills kakan är gyllene i färgen.
  • Låt kakan kallna och skär sedan i små bitar.

 

Kommentera