Pflaumenkuchen

Sommaren har varit för het för att orka baka men idag är det svalare så jag bakar lite, bakade först några lakritskakor och sedan en Pflaumenkuchen mit Streusel. Det är en tysk plommonkaka med degbotten, plommon i mitten och överst en smuldeg, otroligt gott som mycket annat i mitt älskade Tyskland.

Vi har ett plommonträd med mörka otroligt goda plommon och även ett torrt år som denna så finns det plommon så det räcker och blir över…

Ett halvt kilo av plommonen fick bli fyllningen till min tyska plommonkaka 🙂

 

Ingredienser botten:
80 g rumsvarmt laktosfritt smör
80 g socker
1 ägg
150 g mjölmix
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk

Fyllning:
ca 500 g plommon

Smuldeg att strö över:
100 g kallt laktosfritt smör
90 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått kanel
150 g mjölmix

Florsocker och grädde till servering

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en springform.
  • Häll alla ingredienserna till degen för kakbotten i en hushållsassist och kör på låg hastighet i några minuter till degen är smidig.
  • Tryck degen i den smorda formen.
  • Kärna ur plommon och dela i fyra delar och täck degbotten med plommon.
  • Häll alla ingredienser till smuldegen i en bunke och nyp ihop med fingrarna till en smuldeg.
  • Strö smulorna över kakan.
  • Grädda i ugnen ca 45 minuter.
  • Låt svalna.
  • Pudra över florsocker före servering och servera med vispgrädde.

 

 

Kommentera