Lakrits/hallon och Choklad/jordgubb tårta

Igår döptes en liten prinsessa Tilda och dessa två tårtor fanns på fikabordet. Önskemålet var en tårta med choklad och jordgubbar men jag måste ju bara få överraska lite så bakade också en tårta med lakritsfluff och hallonmousse.

Tårtbottnen var mitt allra första inlägg här i bloggen så det tar jag inte om här. Bjuder däremot på ett tips för att lättare kunna dela tårtbottnen utan att den smular. Baka tårtbotten i god tid före ett kalas, ta ur frysen max en timme innan tårta ska börja byggas upp och skär med vass kniv när den är halvtinad, då får man jämna delar utan massa smulor.

 

Lakritsfluff:
120 g turkisk peppar
3 dl vispgrädde

  • Krossa turkiskt peppar i små smulor.
  • Häll vispgrädde i en kastrull och lägg i godiset.
  • Värm försiktigt under omrörning tills allt smällt.
  • Grädden får absolut inte koka!
  • Häll lakritsgrädden i en bunke och ställ i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
  • Vispa upp grädden till en fluff.

 

Hallonmousse:
225 g frysta hallon
0,75 dl socker
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde

  • Koka upp hallonen med socker.
  • Lägg gelatinblad i kallt vatten i tio minuter.
  • Sila bort kärnorna från hallonen.
  • Krama ur vattnet från gelatinbladen och vispa ner i den varma hallonen.
  • Låt svalna i kastrullen.
  • Vispa upp grädden i en bunke och vänd ner hallonen.

 

Smörkräm med vit choklad
200 g smör
200 g vit choklad
200 g Philadelphia

  • Smält vit choklad och låt svalna lite.
  • Vispa upp rumsvarmt smör, den vita chokladen och philadelphia till en slät kräm.
  • Täckt tårtan med kräm och ställ i kylen.
  • För jämt resultat får man upprepa proceduren tills man är nöjd med ytan.
  • Smörkräm gör att tårtan blir mer hållbar för transport och det viktigaste av allt, att inte sockerpastan börjar ”svettas” när tårtan är i kylen. Och sedan smakar det gott oxå.

 

Tårtan är först täckt med vit choklad-smörkräm och därpå ett lock av sockerpasta. Dekoration är två pioner gjorda av till hälften sockerpasta och flowerpaste för bättre hållbarhet. Pärlhalsband gjord av sockerpasta samt små fötter av sockerpasta.

 

 

 

 

Chokladmousse

200 g vispgrädde

120 g mörk choklad
100 g vispgrädde
80 g äggula
50 g vatten
45 g socker

  • Hacka choklad i bitar och koka upp 100 g vispgrädde, häll över chokladen och rör om så att chokladen smälter till en tryffel.
  • Lägg äggulor i en bunke.
  • Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Häll över äggulorna i en tunn stråle samtidigt som du vispar med elvisp på högsta hastigheten. Vispa tills det blir till ett skum.
  • Vänd med slickepott tryffeln i skummet.
  • Vispa upp 200 g vispgrädde och  vänd sedan ner grädden i skummet.
  • Ställ i kylen i några timmar innan du fyller i tårta.

 

Jordgubbsmousse:
225 g frysta jordgubbar
0,75 dl socker
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde

  • Koka upp jordgubbar med socker.
  • Lägg gelatinblad i kallt vatten i tio minuter.
  • Krama ur vattnet från gelatinbladen och vispa ner i jordgubbarna.
  • Låt svalna i kastrullen.
  • Vispa upp grädden i en bunke och vänd ner jordgubbsröran.

 

Denna tårta är också först täck med vit choklad-smörkräm och sedan med ett lock av sockerpasta. Tårtan är dekorerad med bokstavsblock, prinsesskrona, pärlhalsband och massa hjärtan gjorda av sockerpasta.

 

 

Kommentera