Glutenfria bullar

Det är inte lätt att baka glutenfria bullar som är riktigt goda, de blir lätt antingen för torra eller lite ”svampaktiga” i konsistensen. Dessa är mina bästa bullar, än så länge, jag fortsätter att leta efter det perfekta receptet. Det som är bra med bullar är att det går utmärkt att frysa och sedan värma i mikron när man får oväntad besök eller helt enkelt blir sugen på något gott till kvällskaffet.

Dessa bullar har två olika fyllningar av den enda orsaken att jag tycker det är roligare att baka samtidigt både jordgubbsbullar och kanelbullar.

 

Ingredienser:
50 g jäst
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
125 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
0,5 dl vit sirap
en nypa salt
2 tsk kardemumma, stött
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
510 g mjölmix

 

Fyllning 1:
75 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
0,5 dl fast jordgubbssylt

 

Fyllning 2:
75 g rumsvarmt smör
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel

 

Pensling:
1 ägg

Garnera med:
Pärlsocker

 

  • Vispa ner jästen i fingervarmt mjölk och vispa sedan ner fiberhusken.
  • Låt svälla i 10 minuter.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt hushållsassistenten gå minst fem minuter så degen blir riktigt genomarbetad.
  • Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  • Dela degen i två delar och kavla ut varje del, på mjölat bakbord, till rektangel.
  • Rör ihop fyllningarna, eller dubblera ena fyllningen om endast en sorts bullar bakas.
  • Bred ut fyllningen över degen och rulla ihop, skär i bitar och lägg bullarna i muffinsformar.
  • Låt jäsa på dragfri plats, under bakduk, i ca 15 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Pensla bullarna med uppvispad ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda ca 10 minuter.

 


Kommentera