Lussekatter

Antingen gillar man smaken av saffran eller så gör man det inte, jag fullkomligt älskar saffran. I jul får ni receptet på en otrolig god kaka med saffranstryffel men idag laddar vi inför Lucia med lite lussekatter.

 

Ingredienser:
1 paket jäst
150 g laktosfritt smör
3 dl laktosfri mjölk
1 dl laktosfri grädde
1 g saffran
2 msk fiberhusk
en nypa salt
70 g vit sirap
1 dl socker
1 ägg
540 g mjölmix

russin

 

  • Mortla saffran och lite av sockret.
  • Smält smöret i en kastrull och häll i saffran, mjölk och grädde, värm till 37 grader.
  • Smula ner jästen i bunken och häll i vätskan, vispa så att jästen löses ut och vispa sedan i fiberhusk. Låt svälla i tio minuter.
  • Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med hushållsassist i minst fem minuter.
  • Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  • Ta upp degen på bakbord och knåda in lite mer mjölmix ifall degen är för kladdig. Dela degen i fyra delar och varje del i tio bitar.
  • Baka ut lussekatter och ställ på bakpappersklädd plåt för att jäsa, under duk, i 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Tryck in russin i lussekatterna och grädda sedan i 10 minuter.
  • Pensla efter gräddning med uppvispad ägg för att få glansiga bullar.

 

 

Kommentera