Zimtsterne

 

Tidigare har jag alltid köpt en liten påse Zimtsterne när jag har varit i Tyskland före jul, riktigt dyra julkakor speciellt om man köper från någon av julmarknaderna. Och många gånger är det också vetemjöl i degen så skönt att kunna baka hemma utan vetemjöl.

För att man ska få den rätta konsistensen på degen är det bäst att grovhacka sötmandlar, med skal, i en matberedare. Det får gärna vara lite bitar kvar, mandelmjöl man köper i affären är alldeles för finmalen. Den kan man däremot använda på bakbordet för att degen inte ska fastna på bordet.

Jag har självklart förenklat det tyska receptet, för att passa mig 🙂 Härligt att baka kakor som ser ”svåra ut” och veta hur enkelt det egentligen är.

 

Ingredienser:
4 äggvitor
200 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
200 g sötmandel, grovmalen
200 g hasselnötsmjöl

 

  • Vispa äggvitorna och florsockret till en maräng.
  • Ta drygt fem matskedar av marängen till en annan bunke, det är glasyren.
  • Blanda resterande ingredienser i en bunke, häll sedan över marängen och vänd ner till en deg.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Häll degen på bakbord.
  • Om degen är för lös, ta lite mer mandelmjöl.
  • Kavla ut degen och ta ut små stjärnor med en liten utstickare, kakorna ska vara tjocka.
  • Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt.
  • Bre över marängen så att stjärnorna blir vita.
  • Grädda ca 10 minuter, men försök undvika att kakorna blir gula.

 

Tyvärr dålig belysning så kakorna ser gula ut trots att de är vita.

Kommentera