Franzbrötchen

Franzbrötchen är lite som tyska kanelbullar men dessa finns endast i norra Tyskland och speciellt i Hamburg. Så Franzbrötchen är en specialitet från mitt älskade Hamburg och denna bullrecept är hittills den bästa jag bakat. Det är oxå ett relativt snabbt recept då man endast jäser bullarna en gång. 

Man kan använda grundreceptet till att baka vanliga kanelbullar, vaniljbullar eller varför inte en flätad längd.

 

Ingredienser:
1 paket jäst
2,5 dl mjölk
500 g mjölmix
2 tsk xanthan
80 g socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
80 g smält smör
1 ägg

Fyllning:
75 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
50 g mjukt smör

Grädde till pensling.

 

  • Blanda socker, vaniljsocker och kanel till fyllningen.
  • Smält smöret till fyllningen i mikro, men inte helt flytande.
  • Värm mjölk fingervarmt och lös upp jästen i mjölken.
  • Mät upp mjölmix, xanthan, vaniljsocker och salt i bunken till hushållsassistenten.
  • Häll i mjölken, mjukt smör och ägget och låt assistenten arbeta några minuter tills degen är smidig och blank. Tips, ta inte riktigt allt mjölmix från början, om ägget är litet kan degen bli för torrt, är degen för klibbig ta mer mjölmix. Lättare att lägga till mjölmix än att arbeta in mer mjölk i degen. 
  • Mjöla bakbordet och knåda degen med händerna.
  • Kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjocklek.
  • Pensla med mjukt smör och strö över sockerkanel blandningen.
  • Rulla ihop och skär ut 4 cm långa bitar.
  • Tryck ihop varje bit i mitten så att Franzbrötchen får den typiska formen.
  • Lätt bullar på bakpappersklädd plåt och pensla med grädde.
  • Ställ att jäsa på varm plats i ca 45 minuter. Jag sätter ugnen på 30 grader och ställer in plåten där för att jäsa. Tar den ut efter ca 40 minuter när jag höjer ugnens temperatur till 190 grader.
  • Grädda bullarna ca 15-20 minuter.

 

 

Kommentera