Blogg

Kokostoppar

 

När man snabbt behöver få något gott till fikabordet så vill jag tipsa om kokostoppar, förutsatt att man gillar smaken av kokos… Dessa bakade jag en tidig morgon för att överraska gubben min som klagade att han såg botten på kakburken 😉

 

Ingredienser:
50 g smör
1 dl socker
2 ägg
200 g kokosflingor

rivet skal av en halv citron

 

 

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smält smöret och rör ihop socker och ägg i en bunke.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och låt svälla i minst 10 minuter.
  • Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt och grädda ca 12 minuter.
  • Låt svalna och ev dekorera genom att doppa toppen av topparna i smält choklad.

 

 

Potatisbröd

Vem har inte kokat för mycket potatis till middag? Jag brukar alltid koka för många, vill ju vara på säkra sidan att potatisen räcker 😉 Kall potatis är perfekt till bröd, bara mosa och röra ner i degen så får man saftigt och riktigt gott bröd.

Ingredienser:
180 g kokt potatis
25 g jäst
1 msk fiberhusk
450 g fingervarmt vatten
300 g mjölmix
100 g teffmjöl
1 msk vinäger
2 tsk salt
ev. brödkrydda

  • Koka och pressa potatisen eller ta potatis som blev över från gårdagens middag. Potatisen får inte vara för varm så gårdagens är perfekt.

  • Lös upp jästen i hälften av det fingervarma vattnet i bunken till hushållsassistenten.

  • Häll alla övriga ingredienser i bunken utom fiberhusk.

  • Vispa ner fiberhusken i resterande vatten och häll sedan i bunken.

  • Kör degen med degkrokar några minuter.

  • Olja en brödform eller lägg i ett bakpapper, och häll/skrapa ner degen i formen. Jämna till ytan med blöta fingrar.

  • Låt jäsa en timme på varm plats, jag brukar värma ugnen till 30 grader och stänga sedan av värmen, perfekt för bröd och bullar som ska jäsa.

  • Jäser du i ugnen så ta ut brödet och sätt ugnen på 250 grader.

  • Grädda 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 180 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter.

  • Låt svalna på ett galler.

 

 

Kokosplättar

Helgfrukost brukar vara lite speciellt hos oss då jag normalt inte äter frukost alls men antingen lördag eller söndag vill jag börja min lediga dag med något gott till kaffet. Jag bakar då något av mina många sconesrecept eller så blir det pannkakor i någon form.

 

Ingredienser:
80 g rismjöl
20 g kokosmjöl
50 g maizena
2 msk riven kokos
en nypa salt
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
250 ml mjölk
1 ägg


solrosolja till gräddningen

  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Vispa ner mjölk och ägget.
  • Smeten kommer att vara tjock så klicka med sked på stekpanna.
  • Grädda på mellanvärme och servera sedan med jordgubbar, blåbär och eventuellt blåbärssirap.

 

 

 

Tunnbröd

Jag har aldrig bakat tunnbröd tidigare men igår var en perfekt dag för att testa något nytt då barnbarnet Alva kom för att sova över. Jag gjorde degen och ställde på jäsning innan hon kom och sedan var det hon som kavlade ut alla tunnbröd medan jag stekte dem, ett perfekt teamarbete.

 

Ingredienser:
12 g jäst
400 g kall mjölk
20 g ljus sirap
en nypa salt
100 g havremjöl
60 g sojamjöl
20 g fiberhusk

 

  • Vispa ner jästen i kall mjölk.
  • Häll i alla övriga ingredienser i bunken, sist av allt fiberhusken.
  • Vispa med elvisp så att allt blandas väl till en lös deg.
  • Täck bunken med plast, jag använder en bunke som har ett lock.
  • Låt degen jäsa i 2 timmar.
  • Ta upp degen på bakbordet, mjöla med havremjöl, och dela degen i 8 bitar.
  • Kavla ut varje bit till en tunn kaka och grädda i torr stekpanna på medelvärme tills tunnbrödet har vacker färg.
  • Lägg bröden ovanpå varandra och täck med en bakduk så att de inte torkar ut.

 

Bananmuffins

Muffins är perfekta till fikat och dessa med choklad och banan är riktigt saftiga och goda.

Erkänner att jag egentligen hade tänkt lägga upp ett helt annat recept redan under helgen men jag har inte ens hunnit skriva receptet. Jag har nämligen varit barnvakt och små prinsessor är krävande;-) Jag har lekt, lagat mat, bakat jordgubbsscones åt frukost, pannkakor till picknick i Körsbärslunden, städat undan leksaker, lekt, lekt, lekt, badat i poolen… det vill säga, allt utom att uppdatera bloggen.

 

Ingredienser:
125 g mjukt smör
80 g socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
125 g mjölmix
2 msk kakao
1 stor banan

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa pösigt smör, socker och vaniljsocker.
  • Vispa ner äggen ett i taget.
  • Blanda de mjölmix, kakao och bakpulver och rör sedan ner i smeten.
  • Mosa bananen med en gaffel och blanda sedan i smeten.
  • Fyll smeten i 12 muffinsformar.
  • Grädda muffinsen i ca 20 minuter.

 

Olivbröd

Att baka gott glutenfritt bröd tyckte jag var svårast när jag gick över till glutenfri bakning, då var det mycket enklare att baka småkakor och mjuka kakor än glutenfritt bröd. Gissa om jag blev lycklig när jag bakade detta riktigt goda och enkla bröd för första gången. Senaste året har jag experimenterat så mycket med olika brödrecept att jag glömt bort att baka olivbrödet men nu var det dags igen…

 

 

Ingredienser:
25 g jäst
700 g vatten
2 äggvitor
30 g olivolja
25 g honung
200 g rismjöl
200 g durramjöl
55 g maizena
2 tsk salt
färsk timjan eller rosmarin

3 dl svarta oliver

 

 

  • Vispa ner jästen i kallt vatten, vispa sedan ner olivolja, äggvita och honung.
  • Blanda alla torra ingredienser i bunken till hushållsassistenten.
  • Häll vattnet i bunken och kör med degkrokar till en smidig deg.
  • Blanda med hjälp av en slickepott örter och hela oliver i degen.
  • Häll degen i en oljad brödform och låt jäsa övertäck i 80 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Stjälp degen på en bakpappersklädd plåt och grädda längst ner i ugnen i 80 minuter.
  • Låt brödet svalna under bakduk innan du skär i det.

 

 

 

 

Äppelpaj

Varför inte baka en äppelpaj också på våren och inte endast hösten när man har äpplen från eget äppelträd. Igår insåg jag att vi har köpt hem för många äpplen så jag tog några ur skålen och bakade en god paj till eftermiddagsfikat. Denna paj måste vara världens enklaste eftersom man varken behöver bunke eller visp utan allt byggs på direkt i en ungfast form, enklare och snabbare än så kan det inte bli. 

Ingredienser:
ca 5 äpplen
25 g smör
2 msk råsocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
75 g smör
1 msk råsocker
3 msk mandelspån

Vaniljsås till servering

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala äpplen och skär i bitar och lägg dessa i en ungfast form
  • Klicka över smör och strö över råsocker, kanel och kardemumma.
  • Strö över havregryn och kokosflingor.
  • Skär tunna skivor av kallt smör, tips använd osthyvel, och lägg ovanpå.
  • Strö över råsocker och mandelspån.
  • Grädda ca 20 minuter i 200 grader tills äppelpajen fått färg.
  • Servera med en god vaniljsås.

 

Påskbakelse

Ingen påskmiddag för hela familjen i år med tanke på smittorisken då flera i familjen tillhör riskgrupp. Skulle aldrig förlåta mig själv om min höggravida svärdotter skulle smittas i samband med ett besök hos oss eller någon annan i familjen. Tråkigt att inte få träffa barn och barnbarn och få bjuda på denna enkla påskbakelse.

Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
0.75 dl potatismjöl

Fyllning och topping:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda torra ingredienser och vänd ner i smeten.
  • Häll smeten på en bakpappersklädd långpanna.
  • Grädda ca 5 minuter tills rulltårtan har fått färg.
  • Vänd ner tårtbotten på ett sockrat bakpapper och låt svalna.
  • Vispa grädden och rör ner lemongurd.
  • Bre citrongrädden ganska tunt över kakan och rulla den sedan.
  • Skär ut bitar och fyll en spritspåse med resten av grädden och spritsa bakelserna.
  • Dekorera bakelserna med t ex godisägg eller citronskiva.

 

Nougatkaka

Den senaste tiden har jag bakat alldeles för lite men nu är renoveringen inne i huset historia så jag passar på att baka lite innan det är dags att påbörja med nästa projekt ute. Där behöver poolen, poolområdet, gräsmattan, altanen… göras i ordning inför sommaren. För att kunna njuta av sköna grillkvällar och drinkar vid poolkanten när värmen och solen kommer 😉

 

Ingredienser:
1 dl strösocker
3 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk mörk sirap
100 g smör, smält och något avsvalnat
100 g nougat

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret i mikron.

  • Rör ner smöret och sirap och blanda väl.

  • Smörj och bröa en springform och häll i ”kakdegen” och jämna till så hela botten täcks.

  • Grädda ca 10 minuter tills kakan fått färg.

  • Hyvla kylskåpskall nougat på den varma kakan så att den smälter.

  • Låt svalna.

 

 

 

Mandelvåfflor

Varför gräddar man våfflor så sällan? Personligen tror jag det beror på man ställer undan våffeljärnet i något skåp och helt enkelt glömmer bort att den finns. Nu dammande jag av min och överraskade familjen med några goda mandelvåfflor.

 

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk fiberhusk
en nypa salt
4 msk flytande kokosolja
2,5 dl mjölk
4 ägg

 

  • Blanda ihop alla torra ingredienser.
  • Värm upp kokosolja i mikron.
  • Vispa ner mjölk i mjölblandning och sedan ett ägg i taget.
  • Vispa sist av allt ner kokosoljan.
  • Grädda våfflor och servera med t ex grädde och sylt.