Blogg

Saffransmuffins

Just nu försöker jag lära mig att baka lite gott också utan vanligt socker. Detta eftersom min man har diabetes och nu har också min ”extra mamma” fått diabetes efter sin stroke. Min man kan jag inte påverka speciellt mycket eftersom han köper hem sockerbomber i affären trots att jag bakar.

Min extra mamma däremot är väldigt noga med att inte äta socker trots att hon är jättesugen på något gott till kaffet. När jag åkte hem till henne i veckan så tog jag med saffransmuffins så vi kunde tillsammans ha lite första advents fika i förskott.

 

Ingredienser:
125 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
125 g sötströ
1,5 tsk bakpulver
100 g mandelmjöl
180 g mjölmix
150 g mjölk

 

  • Smält smöret och rör ner saffran, låt svalna lite.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Vispa ägg och sötströ lite luftigt.
  • Vänd ner de torra ingredienserna och häll i mjölken samt saffransmöret och rör ihop allt till en smet.
  • Fördela smeten i ca 15 muffinsformar.
  • Grädda ca 12 minuter.

 

 

Chokladkakor utan mjöl

Kan man baka chokladkakor helt utan mjöl? Det kan man och då är kakorna automatisk glutenfria, om man använder choklad som är glutenfritt. Tyvärr måste man alltid läsa innehållsförteckningar för att vara säker på att tillverkaren inte smugit in vete i choklad… eller i andra ingredienser som man använder till bakning eller matlagning.

,

Ingredienser:
3 ägg
340 g florsocker
110 g kakao
1,5 tsk vaniljextrakt
145 mörk choklad
ev lite flingsalt att strö över

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa äggen lätt skummigt och tillsätt vaniljextrakt.
  • Blanda florsocker och kakao i en annan bunke och sila sedan ner till äggen och vänd ner med en slickepott till en smet.
  • Blanda ner hackad choklad.
  • Lägg bakplåtspapper på två plåtar och klicka ner smeten med hjälp av två skedar. Strö eventuellt lite flingsalt över kakorna.
  • Kakorna kommer att flyta ut så ha gott om mellanrum mellan kakorna.
  • Grädda ca 10 minuter tills kanterna är torra och kakorna har små ”sprickor på ytan”.

 

 

 

Bovetefrallor

Finns det något godare än nybakade frallor till en god soppa, speciellt nu när det börjar bli kyligt ute. Dessa tar lite tid att göra eftersom de behöver jäsa en timme men under tiden medan de jäser kan man ju koka soppan.

,

Ingredienser:
25 g jäst
9 dl vatten
2 tsk salt
350 g bovetemjöl
200 g durramjöl
40 g fiberhusk
0,5 dl linfrö
1 morot

Pensla med ägg, toppa med linfrö och flingsalt

  • Smula jästen i bunken till hushållsassistent, tillsätt fingervarmt vatten och vispa ner jästen.

  • Blanda alla torra ingredienser och häll i bunken, kör en minut och lägg i sist riven morot.

  • Kör degen ca 4-5 minuter.

  • Låt vila i bunken några minuter.

  • Forma med oljade händer frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  • Låt jäsa en timme under bakduk.

  • Sätt ugnen på 225 grader.

  • Pensla frallorna med ägg och strö över linfrö och flingsalt.

  • Grädda ca 17 minuter.

 

 

Hallonkladdkaka

Imorgon lördag är det kladdkakans dag!
Här kommer mitt bidrag dagen till ära. En perfekt kladdkaka för alla chokladälskare som också tycker om hallon och det bästa är ju att kladdkakor är så enkla att baka.

 

Ingredienser:
175 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 g mjölmix
100 g frysta hallon
lite socker att strö över

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i mikro.
  • Vispa ägg och socker fluffigt.
  • Blanda de torra ingredienser och häll sedan i bunken tillsammans med smöret. Blanda till en smet.
  • Smörj och bröa en springform och häll smeten i formen.
  • Smula över frysta hallon och strö över lite socker.
  • Grädda ca 30 minuter och låt kallna på galler.
  • Pudra över med florsocker före servering.

 

 

Chokladbollar till Halloween

Om barn/barnbarn vill baka till Halloween så här kommer ett enkelt recept som är både gott och roligt för barn att baka.

.

Ingredienser:
150 g smör
1.5 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
4 dl havregryn

rivenkokos
karamellfärg
ögon

.

  • Rör ihop socker och smör

  • Tillsätt övriga ingredienser och rulla till bollar.

  • Blanda kokos med lite karamellfärg så kokosen färgas.

  • Rulla bollarna i färgad kokos och dekorera med ögon.

  • Ställ i kylen en stund så ögonen fastnar.

 

Blåbärspannkakor

Det är första gången som jag har filmjölk i pannkakssmeten men det var riktigt gott och gjorde smeten mer krämig. Söndagar vill jag lyxa till frukosten lite och då är dessa pannkakor helt perfekta.

När det gäller pannkakssmet behöver man inte väga ingredienserna så noga som när man bakar t ex mjuka kakor och glutenfria bröd men eftersom jag alltid väger nästan alla ingredienser så gör jag också här. 

 

Ingredienser:
75 g mjölmix
50 g rismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
200 g filmjölk
30 g olja
1 ägg
Ca 2 dl blåbär

  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Tillsätt filmjölk och smält smör eller olja och vispa ihop till en smet.
  • Knäck i ägget och vispa lite till.
  • Vänd ner blåbären.
  • Grädda små pannkakor i smör i en stekpanna, några minuter på varje sida,

 

 

Lökfocaccia

När vi har middag hemma brukar gott bröd vara minst lika viktigt som själva maten. Därför experimenterar jag med massor av olika brödrecept och hittills tycker jag att alla bröd har varit riktigt goda.

 

Ingredienser:
25 g jäst
400 g vatten
10 g fiberhusk
45 g olivolja
1 tsk salt
450 g mjölmix
2 dl västerbottenost

 

Topping:
0,5 dl västerbottenost
salt
3-4 gula lökar

 

  • Smula ner jästen i bunken till hushållsassistenten.
  • Värm vattnet till 37 grader och häll i bunken, vispa tills jästen har löst upp.
  • Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 15 minuter.
  • Tillsätt olivolja, salt, riven ost och mjölmix och arbeta ihop degen ordentligt med degkrokar.
  • Låt degen jäsa under bakduk i ca 35 minuter.
  • Bred degen på en bakpappersklädd form, liten långpanna, ca 25×30 cm, och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

  • Skiva löken tunt och stek i smör tills den är mjuk, salta löken.

  • Sätt ugnen på 200 grader, pensla brödet med olja och lägg på löken. Strö över 0,5 dl ost och flingsalt.

  • Grädda brödet ca 35 minuter och känn med sticka att den är genomgräddad.

 

 

Äppelsockerkaka

Vet inte riktigt vad man ska kalla denna kaka så namnet fick bli äppelsockerkaka eftersom jag bakade kakan i en gammal sockerkaksform som jag ärvt från min mamma. Formen är säkert lika gammal som jag men tror faktiskt att den är från femtiotalet. Älskar att använda de två gamla kakformarna som varit min mammas.

Jag har faktiskt inte glömt bort något i receptet, själva smeten har endast tre ingredienser.

 

Ingredienser:
några äpplen och kanelsocker

3 ägg
80 g florsocker
100 g mjölmix

smör och ströbröd till kakformen

 

  • Skär äpple i smala klyftor och lägg i en påse med socker och kanel. Skaka om så alla bitar för kanelsocker.
  • Smörj och bröa en liten sockerkaksform.
  • Täck botten och sidorna på kakformen med äppelklyftor.
  • Sätt ungen på 175 grader.
  • Dela äggen i två olika skålar.
  • Vispa äggvitorna till skum, häll i florsocker och fortsätt vispa till du har maräng.
  • Vänd försiktigt ner äggulan i marängen
  • Sila ner mjölmixen och vänd ner den försiktigt så att smeten inte förlorar sin fluffighet.
  • Häll smeten över äppelklyftorna i kakformen och stick ner äppelklyftor mitt i formen, se bild nedan. 
  • Grädda kakan ca 35 minuter, känns med sticka om den är genomgräddad.

 

 

 

Hallonmuffins

Supergoda och enkla muffins att baka till helgfikat. Jag gillar skarpt recept där man inte behöver ta fram elvisp utan det räcker med en bunke och en slickepott för att blanda till smeten. Speciellt uppskattat också av andra när jag får plötsligt lust att baka halv sju en lördags- eller söndagsmorgon 😉

 

Ingredienser:
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl maizena
1 dl rismjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 msk fiberhusk
75 g smör
2 st ägg
1-2 dl frysta hallon

 

  • Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
  • Smält smöret i mikro.
  • Tillsätt smält smör och ägg.
  • Rör snabbt ihop till en smet med en slickepott och häll i frysta hallon, gärna en del i smulor från botten av påsen, blanda ner hallonen.
  • Klicka ut smeten i 12 muffinsformar.
  • Grädda ca 15 minuter i 175 grader.

 

Blåbärskaka

Det finns fortfarande stora fina blåbär i skogen och jag hann plocka lite blåbär innan regnet kom så det blev en blåbärskaka till söndagsfikat. Och när jag ändå var i skogen så plockade självklart också lingon då jag vill testa ett nytt recept på lingonlimpa. Man kan inte ha för många goda brödrecept tycker jag.

 

 

Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
150 g mjölmix
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
2-3 dl blåbär
socker att strö över

 

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken.
  • Lägg i ett bakplåtspapper i en långpanna eller en större form och häll i smeten och strö över blåbären.
  • Strö över socker och grädda ca 30 minuter, känn med sticka att den är färdiggräddad.