Blogg

Vackra Chokladkakor

Chokladkakor för chokladälskare… kakorna är både vackra och otroligt goda och så mäktiga att det räcker med en kaka till kaffet. Jag bakade dessa till jul och alla fullkomligt älskade kakorna.

.

Ingredienser:
2 tsk bakpulver
120 g rårismjöl
30 g kokosmjöl
90 g maizena
1 tsk xantangummi
en nypa salt
1 vaniljstång
120 g kakao
380 g rårörsocker
100 ml solrosolja
4 stora ägg
75 g florsocker

 

  • Rör ihop i en bunke: bakpulver, rårismjöl, kokosmjöl, maizena, salt och xantan. Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljen och blanda ner i mjölblandning.
  • Mät rårörsocker, kakao och solrosolja i bunken till hushållsassist och kör på medelhastighet tills allt är ”krämigt”. Tillsätt sedan ett ägg i taget och kör minst två minuter till.
  • Tillsätt de torra ingredienser i bunken och kör tills allt är väl blandat.
  • Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen minst fyra timmar.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll florsockret på ett fat.
  • Använd matsked för att ta deg ur bunken och forma till valnötsstora bollar, platta till bollarna lite och doppa kakorna i florsocker. Lägg sedan kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna ca 10 minuter och låt svalna tio minuter på plåten.
  • Flytta sedan kakorna försiktigt till ett galler där de får svalna helt.
  • Förvara i en lufttät plåtburk.

     

 

 

Scones med Durramjöl

Här kommer ytterligare ett scones recept, ett bevis på att scones är så gott, speciellt till söndagsfrukost när man har tid att njuta. Så nu vet ni vad jag tänker baka imorgon bitti.

Jag blandar ihop alla torra ingredienser i en bunke redan i kväll, då går sconesbaket ännu smidigare imorgon bitti. Har ni bakat med durramjöl tidigare? Durramjöl är ett naturligt glutenfritt fullkornsmjöl och passar bra till både scones och bröd.

 

Ingredienser:
2 dl durramjöl
2 dl rismjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
1 tsk fiberhusk
2 msk socker
en nypa salt
50 g smör
3 dl filmjölk

 

 

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Värm smöret i mikron tills den är mjuk, rör ner i bunken.
  • Tillsätt sist filmjölken och rör ihop till en deg.
  • Forma degen till två scones på en bakpappersklädd plåt, skär scones i fyra delar.
  • Grädda ca 18 minuter tills scones fått fin färg.

 

 

 

Morotsfrallor

Man kan inte ha för många recept på goda frallor eller scones, så här kommer ett recept på morotsfrallor.

.

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl kall laktosfri mjölk
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 finriven morot
1 dl havregryn
250 g bovetemjöl
2 msk fiberhusk

solrosfrön att strö över

  • Vispa ner jästen i mjölken.

  • Tillsätt alla ingredienser utom fiberhusk och kör med degkrokar till en smet. Vispa ner fiberhusk och kör med hushållsassist i minst sju minuter.

  • Täck över bunken och låt jäsa i 50 minuter.

  • Dela degen i 15 bitar och forma till runda frallor och lägg på bakpappersklädd plåt. Pensla med vatten och strö över solrosfrön.

  • Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

  • Sätt ugnen på 250 grader.

  • Grädda ca 10 minuter och låt sedan svalna på galler.

 

 

 

Blåbärsscones

Älskar scones eftersom det är så gott och man kan variera i oändlighet. Har i somras bakat blåbärsscones och lagt receptet här i bloggen men detta recept är ett annat, med naturligt glutenfria mjölsorter.

.

Ingredienser:
1 banan
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1,5 tsk fiberhusk
2 dl blåbär

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Mosa bananen i en skål, vispa ner äggen.

  • Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner i ägg/banansmeten.

  • Rör sist ner blåbär, frysta eller färska.

  • Dela degen i sex högar på att bakpappersklädd plåt. Forma till sex scones med fuktiga händer.

  • Grädda ca 15 minuter.

 

 

 

Pepparkaksrutor

God Jul till er alla.

Här kommer ett recept från förra veckan då vi hade APT möte på jobbet och jag hade lovat att baka något juligt till fikat. Vad är juligare än pepparkaksrutor med choklad och dessutom något man bakar i långpanna så det blir tillräckligt många så alla får minst en ruta. Dessa rutor gjorde succé.

 

.

Ingredienser:
3 ägg
4,5 dl socker
200 g smör
2,5 dl mjölk
390 g mjölmix
1 msk bakpulver
1 msk kanel
1,5 tsk kardemumma
1,5 tsk ingefära
0,5 dl kakao


Chokladganache:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk smör

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
  • Blanda alla torra ingredienser och smält smöret i en kastrull.
  • Häll mjölken i smälta smöret och häll sedan blandningen i äggsmeten, vänd ner de torra ingredienserna och rör allt till en jämn smet.
  • Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten. Jag hade en några centimeter mindre långpanna så kakan blev lite för hög tycker jag.
  • Jämna till och grädda sedan i ca 25 minuter, känn med sticka att kakan är klar.
  • Ta ut för att svalna något och gör under tiden chokladganaschen.
  • Värm vispgrädde i en kastrull tills det nästan kokar, ta från plattan och lägg i hackat choklad. Rör tills all choklad har smält och klicka sedan smöret i bitar, rör tills det smält.
  • Bre ganache över kakan och låt stelna innan kakan skärs i bitar.

 

Saffranskaka

Underbar saffranskaka i väntan på julen, dessa stressiga tider behöver man något gott till eftermiddagskaffet. Och en extra stor kopp kaffe för att orka med alla förberedelser inför en ”galen” dag med familjen. Det ska lagas morotslåda (klart), kålrotslåda (klart), leverlåda, olika sorters sillar… 

 

 

Ingredienser:
175 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
70 mandelmjöl
80 g potatismjöl
150 g glutenfri mjölmix


Smör och mandelmjöl till springformen

Florsocker att strö över kakan.

.

  • Smält smöret i en kastrull.
  • Saffran med lite strösocker i mortel och mortla så allt blandas.
  • Häll i kastrullen och låt smöret svalna lite.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en springform.
  • Vispa ägg och resten av sockret fluffigt.
  • Tillsätt saffranssmöret och mjölk i bunken.
  • Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör sedan ner i smeten.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen ca 45 minuter.
  • Känn med sticka om kakan är klar.
  • Låt svalna på galler och pudra med florsocker före servering.

 

 

Joulutortut

Finska julstjärnor är ett måste hemma hos oss men eftersom jag aldrig tyckt om att göra smördeg så fuskar jag glatt när jag bakar dessa. Det finns ju färdig smördeg i affärerna och med tanke på att jag bakar så mycket annat så tar jag gärna en genväg när det gäller joulutortut.

Inte nog med att jag köper färdig smördeg, fyllningen finns också i en burk från mataffären 😉

 

Ingredienser:
Smördeg
Plommonmarmelad
Ägg till pensling
Florsocker

.

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Kavla ut smördegen lite och skär ut fyrkanter.
  • Till stjärnor: sporra kanterna in mot mitten, spar en liten del där fyllningen ska ligga.
  • Klicka plommonfyllning i mitten och vik in vartannat hörn mot mitten, tryck fast så att den håller formen i ugnen.
  • Lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med ägg.
  • Grädda ca 10 minuter.
  • Till julrosor: ta ut fyrkanter och sporra sedan i varje hörn. Se bild.
  • Vik in hörnen mot mitten och tryck till, klicka plommonfyllning i mitten, se bild.
  • Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter.
  • Pudra med florsocker när julrosorna har svalnat.

 

 

 

 

Pepparkaksscones

Scones som smakar pepparkaka låter som en underbar start på julafton tycker jag. Bakade dessa scones första gången för ca ett år sedan och i år planerar jag att baka dessa på julaftonsmorgon när hela huset sover och jag ensam är vaken. Behöver en lugn start på morgonen för att hinna/orka med allt julstök 😉

 

 

Ingredienser:
180 g mjölmix
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kryddnejlika
0,5 tsk kardemumma
en nypa salt
50 g smör
2 dl mjölk

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  • Värm smöret lite i mikro och rör ner i bunken.
  • Tillsätt mjölken och rör ihop till en lös deg.
  • Klicka ut degen till 8 bollar på en bakpappersklädd plåt, forma med blöta händer till åtta scones.
  • Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

 

 

 

Pepparkaksrulltårta

I lördags bakade jag pepparkakor tillsammans med mina två små prinsessor, Alva och Tilda och svärdotter Angelica. Innan familjen kom så hade jag själv bakat en pepparkaksrulltårta så vi kunde ladda upp med lite fika före pepparkaksbaket. Vi avslutade sedan kvällen med att äta Raclette till middag, så otroligt gott.

 

Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda

.

Fyllning:
100 g smör
100 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

.

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten.
  • Bre ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  • Grädda ca 8 minuter.
  • Håll koll så att den inte bränns.
  • Strö ett tunt skikt socker på ett rent ark bakplåtspapper. Stjälp kakan upp på sockret, lossa försiktigt bakplåtspapperet från kakan.
  • Låt svalna och gör under tiden fyllningen.
  • Vispa smöret mjukt och tillsätt sedan philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker. Vispa tills fyllningen är krämig.
  • Bred det mesta av fyllningen över kakan och rulla den till rulltårta. Resten av fyllningen spritsas över kakan som dekoration.

 

 

Blåbärskaka

Den här kakan blir nästan som en blåbärskladdkaka, speciellt om man använder frysta blåbär som är mer ”fuktiga”.

Kakan kan serveras med lite lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker även om jag personligen tycker det är helt onödiga kalorier då kakan är god som den är.

.

Ingredienser:
100 g smör
3 ägg
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3 dl mandelmjöl
250 g blåbär

.

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.

  • Smält smöret i en så stor kastrull att allt får plats.

  • När smöret smält, häll i ungefär hälften av de torra ingredienserna samt tre ägg i kastrullen. Rör om och häll i resten av torra ingredienserna och rör till en smet.

  • Häll smeten i en smord och bröad springform.

  • Strö över blåbär.

  • Grädda kakan i ca 35 minuter.

  • Pudra över florsocker när kakan svalnat.